τ α Κ Ρ Α Σ Ι Α μ α ς

Συνεχίζοντας την παράδοση και όντας η πέμπτη γενιά της οικογένειας συνεχίζουμε να δημιουργούμε εκλεκτής ποιότητας οίνους με την ίδια φροντίδα και αγάπη εδώ και 150 χρόνια.

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΑΣ

Η επιλογή των ποικιλιών πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη την δυνατότητα τους να μπορέσουν να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά τους στο μικροκλίμα της περιοχής του Τυρνάβου.

Ερυθρές Ποικιλίες

• Λημνιώνα
Κρασί από Λημνιώνα έχει εξαιρετικά βαθύ, ζωηρό και σκούρο κόκκινο χρώμα. Στη μύτη είναι πλούσιο, πολύ εκφραστικό, με έντονη γεύση μαύρων φρούτων και μπαχαρικών και ορυκτώδη χαρακτήρα, ενώ έχει καλή σχέση με νέο βαρέλι. Το στόμα είναι ευρύ και δομημένο πάνω σε στιβαρές, αλλά ποτέ επιθετικές ταννίνες. Η αλκοόλη μπορεί να είναι σχετικά υψηλή, παρότι σπανίως ξεπερνά το 13,5%, αλλά εξισορροπείται πάντα από την έντονη οξύτητα της ποικιλίας. Λέγεται πως η Λημνιώνα προέρχεται από τη Θεσσαλία και ειδικότερα από τις περιοχές της Καρδίτσας και του Τυρνάβου.

• Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου
Είναι μία από τις λίγες ποικιλίες που οινοποιούνται και μπορεί να μας δώσει τόσο ευρύ φάσμα τύπων κρασιού. Από ξηρά μέχρι γλυκά – λιαστά, και από ήσυχα μέχρι αφρώδη. Το μικροκλίμα της περιοχής κορυφώνει τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα της ποικιλίας που θυμίζει τριαντάφυλλο δίνοντας εξαιρετικούς ημιαφρώδεις ροζέ ή λευκούς οίνους.

• Ξινόμαυρο
Μια εξαιρετική Ελληνική ερυθρή ποικιλία. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η χαμηλή ένταση των αρωμάτων φρούτου, οι έντονες νότες ντομάτας δέρματος και μπαχαρικών. Κυριαρχούν οι έντονες τ και ξηρές τανίνες, το μέτριο σώμα και η έντονη οξύτητα.«Δύστροπο» και απαιτητικό, το Ξινόμαυρο χρειάζεται κατάλληλο terroir, αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και κατάλληλες καιρικές συνθήκες, για να ξεδιπλώσει το μεγαλείο του. Το ρουμπινί χρώμα, το μαγικό μπουκέτο, που περιλαμβάνει από βιολέτες μέχρι πολτό ελιάς και από ντομάτα μέχρι καπνό και φραγκοστάφυλα, το υψηλόβαθμο, γεμάτο οξύτητα στόμα και οι άγριες ταννίνες, δίκαια του έχουν δώσει τον τίτλο «Ελληνικό Nebbiolo».

• Merlot
Το Merlot εμφανίστηκε στην Ελλάδα την ίδια περίοδο με το Cabernet Sauvignon. Αρκετά δημοφιλής σταφύλι, με πλούσια και φρουτώδη αρώματα δαμάσκηνου και μούρου, με ελαφριά οξύτητα και με απαλές τανίνες. Εκτός από το κλασικό συνδυασμό με το Cabernet Sauvignon, το Merlot συνδυάζεται συχνά με το Ξινόμαυρο, μαλακώνοντας έτσι τις έντονες και επιθετικές τανίνες του και προσθέτοντας ελκυστικά αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων. Έχει την ιδιότητα να επιταχύνει την ωρίμαση ενός κρασιού, καθιστώντας το έτοιμο για κατανάλωση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

• Cabernet Sauvignon
Ο πρώτος αμπελώνας με Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα φυτεύτηκε την δεκαετία του 1960 στο Μέτσοβο. Έκτοτε το χρησιμοποιούν πολλοί παραγωγοί σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, τοποθετώντας το ανάμεσα στα κορυφαία τους κρασιά. Το Cabernet Sauvignon είναι επιρρεπές στις περισσότερες ασθένειες και ευαίσθητο στη ξηρασία, έτσι αποδίδει καλύτερα στις σχετικά ψυχρότερες περιοχές της Ελλάδος. Συνήθως ο αλκοολικός του τίτλος ξεπερνάει το 13%. Έχει αποδειχθεί ότι τα ποιοτικά ελληνικά Cabernet έχουν την δυνατότητα να παλαιώσουν για τουλάχιστον μια δεκαετία.Προσφέρει κρασιά τα οποία έχουν άρωμα και γεύση μαύρης σταφίδας, και πολύ συχνά συνοδεύονται από έντονες τανίνες. Μπορεί να ποικίλλει στο σώμα από μέτριο έως γεμάτο.

Λευκές Ποικιλίες
• Ασύρτικο
Πιθανότατα το πιο ευγενές Ελληνικό σταφύλι. Δίνει κρασιά με έντονο μεταλλικό χαρακτήρα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και έντονη οξύτητα.Το Ασύρτικο είναι μια από αυτές τις σπάνιες λευκές ποικιλίες αμπέλου που μπορούν να καλλιεργηθούν σε συνθήκες ζεστού και ξηρού κλίματος, διατηρώντας υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (εν δυνάμει αλκοόλη), σε άριστη ισορροπία με τη ζωηρή οξύτητά του. Πρόκειται για μια ποικιλία που εστιάζει στη δομή, στο εκχύλισμα και στο γευστικό όγκο και λιγότερο στον αρωματικό χαρακτήρα. Το Ασύρτικο κυριαρχεί στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη, όπου οδηγεί σε πολύ πυκνά λευκά κρασιά, με λεπτότητα και ορυκτώδη χαρακτήρα. Ωστόσο, έχει φυτευτεί στις περισσότερες ελληνικές αμπελουργικές περιοχές, από άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους, έως τη Μακεδονία (ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα), την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε αυτές τις περιοχές, το Ασύρτικο διατηρεί το φρέσκο και ορυκτώδη χαρακτήρα του, αλλά παρουσιάζει εντονότερα πρωτογενή αρώματα φρούτων και λιγότερο πυκνή δομή.

• Μαλαγουζιά
Θεωρείται σταφύλι παγκόσμιας εμβέλειας, που δίνει έξοχα ξηρά αλλά και γλυκά λευκά κρασιά. Δίνει κρασιά με μέτρια απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και πολύ έντονη, εξαιρετικά εκφραστική μύτη, με νύξεις ροδάκινου, πράσινης πιπεριάς, βασιλικού και λουλουδιών. Στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό, γεμάτο, αλλά πάντα φρέσκο.Η ωρίμαση σε βαρέλι κολακεύει τη Μαλαγουζιά, αν και τα κρασιά δεξαμενής είναι εξίσου εντυπωσιακά.

• Ροδίτης
Το σταφύλι του δίνει καθαρά, λεμονάτα και ανάλογα με την περιοχή, ορυκτώδη αρώματα, ελαφρύ προς μέτριο σώμα και δροσιστική οξύτητα, στοιχεία που τους προσδίδουν «ευρωπαϊκή» στόφα και ευελιξία στο τραπέζι.

• Chardonnay
Είναι ίσως το πιο γνωστό σταφύλι στον κόσμο. Από αυτό παράγεται μεγάλη ποικιλία ξηρών οίνων. To Chardonnay καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αττική, στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το Chardonnay εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα σε ψυχρές και δροσερές περιοχές καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη ξηρασία. Ως ποικιλιακό κρασί το Chardonnay δίνει διάφορα στιλ κρασιών: φρέσκα και απλά, πολύπλοκα και πληθωρικά, αυστηρά ή αρωματικά, με ή χωρίς νότες δρυός. Το χαρακτηρίζει το ελαφρύ δροσερό λεπτό άρωμα μήλου και μπανάνας, στο πλούσιο βουτυρώδες και γεμάτο σώμα.

• Sauvignon Blanc
Από αυτό το σταφύλι παράγονται κρασιά φρουτώδη, με σώμα από ελαφρύ έως μέτριο, με μια δροσιστικά λεμονάτη οξύτητα. Συχνά περιγράφεται ως σταφύλι με άρωμα και γεύση φρέσκων φρούτων. Ενώ κάποιοι οινοπαραγωγοί προτιμούν τον ατόφιο αρωματικό, φυτικό και δροσιστικό χαρακτήρα του Sauvignon Blanc, κάποιοι άλλοι αφήνουν τα κρασιά να ωριμάσουν σε δρύινα βαρέλια. Τα κρασιά αυτά δεν εμφανίζουν έντονο φρουτώδες άρωμα, αλλά διαθέτουν ένα πιο πλούσιο χαρακτήρα με νότες δρυός και άνθη κουφοξυλιάς, αλλά και πιο πυκνή και ογκώδη γεύση.

• Trebbiano
Το Trebbiano λέγετε ότι προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο και ήταν γνωστό στην Ιταλία κατά τη ρωμαϊκή εποχή.
Το Trebbiano, είναι μία από τις πιο ευρέως φυτεμένες ποικιλίες σταφυλιών στον κόσμο. Παρέχει καλές αποδόσεις. Μπορεί να είναι φρέσκο και φρουτώδες, αλλά χωρίς δυναμικό παλαίωσης. Επίσης είναι γνωστό και ως Ugni Blanc . Το Trebbiano χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή Αποσταγμάτων και Βαλσαμικού ξιδιού .

Κ ο ρ α λ λ έ ν ι ο ς Ρ ο ζ έ

ΟΙΝΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΡΟΖΕ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ ΜΑΥΡΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ανοιχτό ρουμπινί με αρώματα τριαντάφυλλου και φράουλας. Στο στόμα η ισορροπημένη οξύτητα, η παρουσία του διοξειδίου και η περιεκτικότητα του σε ζάχαρα, κάνει τη γεύση του πολύ έντονη, επίμονη και αρμονική με μεγάλη διάρκεια επίγευσης. 

Κ ο ρ α λ λ έ ν ι ο ς Λ ε υ κ ό

ΟΙΝΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ ΜΑΥΡΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Αφρώδης οίνος με αρώματα τριαντάφυλλου και εσπεριδοειδών. Στο στόμα κυριαρχεί το τριαντάφυλλο σε συνδυασμό με την ισορροπημένη οξύτητα.

Κ ο ρ α λ λ έ ν ι ο ς Ε ρ υ θ ρ ό ς

ΟΙΝΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ ΛΗΜΝΙΩΝΑ
Φίνες φυσαλίδες με άρωμα σύκου και μικρών κόκκινων φρούτων. Στον ουρανίσκο κυριαρχεί το σύκο, το κεράσι και τα βατόμουρα με έντονη οξύτητα και καθαρό φινίρισμα. 

Λ ε υ κ ό Ξ η ρ ό

ΟΙΝΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
Λευκοκίτρινο χρώμα, αρώματα πεπονιού ροδάκινου και γιασεμιού. Πλούσιο και αρωματικό με αντίστοιχο χαρακτήρα και στο στόμα με τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση.

Λ ε υ κ ό Ξ η ρ ό

ΟΙΝΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
SAUVIGNON BLANC – TREBBIANO
Ξανθό χρώμα με ισορροπία στόματος και μύτης. Αρώματα αχλαδιού, μήλου και βασιλικού, με τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση.

Ε ρ υ θ ρ ό Ξ η ρ ό

ΟΙΝΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΛΗΜΝΙΩΝΑ – MERLOT
Βαθυκόκκινο χρώμα, έντονο άρωμα κόκκινων φρούτων, κεράσι, μαρμελάδας βατόμουρου, βανίλιας και βουτύρου. Γεμάτο στόμα με γεύση ώριμων κόκκινων φρούτων, δίχως επιθετικές τανίνες και μακρά επίγευση.