τ ο Ο ι ν ο π ο ι ε ί ο & ο ι α μ π ε λ ώ ν ε ς

εκταση

5 0 σ τ ρ έ μ α τ α α μ π ε λ ώ ν α ς

 

Η φύτευση των αμπελώνωνξεκίνησε το 1990 στην περιοχή του Τυρνάβου από τη θέση Καμπύλαγα σε μία έκταση 8 στρεμμάτων και συνεχίζεται καλύπτονταςμέχρι σήμερα συνολικά 50 στρέμματα με νέες ποικιλίες για την περιοχή.

viber_image_2021-05-19_09-54-56-803

Αρχικά φυτεύτηκε η δεσπόζουσα στην περιοχή του Τυρνάβου ελληνική ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου. Η εξέλιξη του αμπελώνα συνεχίστηκε με διεθνείς ποικιλίες όπως Chardonnay, Sauvignon Blanc,Merlo tκαιCabernet Sauvignon. Στη συνέχεια ο οινολόγος Θεόδωρος Σταυράκης πειραματίστηκε σε ξεχωριστές ελληνικές ποικιλίες ,το Ξινόμαυρο το Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά.

Το μικροκλίμα της περιοχής προσδίδει στις ποικιλίες αυτές ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με τις στρεμματικές αποδόσεις από 350 έως 800 κιλά ανά στρέμμα μας δίνουν σταφύλια ικανά να δημιουργήσουν ξεχωριστούς οίνους. Αυτά τα ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά κατεύθυναν τον κ. Σταυράκη σε νέες μεθόδους οινοποίησης.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

S T A V R A K I S W I N E R Y

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Τ ο ο ι ν ο π ο ι ε ί ο Θ . Σ τ α υ ρ ά κ η ς

Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1902 και χρησιμοποιήθηκε ως οικία μέχρι το 1960. Μετά από χρόνια εγκατάλειψης το 2001 ο Θεόδωρος Σταυράκης αποφάσισε να το αποκαταστήσει και να το μετατρέψει σε επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου του. Ο χώρος διατήρησε την αίγλη του με τα υπάρχοντα αντικείμενα και οικογενειακά κειμήλια να κοσμούν το χώρο λαμβάνοντας νέα χρήση.

IMG_4216

Το οινοποιείο ’’Θ.Σταυράκης’’ βρίσκεται σε μία έκταση δύο στρεμμάτων, σε απόσταση 300 μέτρων από το κέντρο της πόλης του Τυρνάβου.

Εδώ, η σύγχρονη οινοποίηση συνυπάρχει με το παραδοσιακό οινοποιείο, που κατασκευάστηκε στο χώρο στα μέσα του 1900. Η οινοποίηση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του παραδοσιακού οινοποιείου το οποίο αποκαταστάθηκε και εκσυγχρονίστηκε για να πληροί τις προδιαγραφές της σύγχρονης οινοποιίας.
Το Αρχοντικό της Οικογένειας Σταυράκη δεσπόζει του χώρου του Οινοποιείου. Βρίσκεται εντόςτης έκτασης που λαμβάνει τοοινοποιείο.


Το κελάρι παλαίωσης οίνων βρίσκεται στο υπόγειο του Αρχοντικού και επισκέψιμου χώρου του οινοποιείου. Με ύψος 4,00 μέτρα και 3,50 μέτρα κάτω από τη γη, κατασκευασμένο από πέτρες της περιοχής με τοίχους πάχους 70 εκατοστών διατηρεί την απαραίτητη υγρασία και θερμοκρασία, για την παλαίωση οίνων, χωρίς πρόσθετα τεχνητά μέσα. Στο κελάρι παλαιώνουν οίνοι του οινοποιείου μας αλλά και επιλεγμένοι οίνοι από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.