Χρονιές σταθμοί

 

1990 Άρχισε η φύτευση των αμπελώνων.

 

2001 Ξεκίνησε η αποκατάσταση του παραδοσιακού οινοποιείου.

 

2004 Η χρονιά που εμφιάλωσε τους καρπούς των πρώτων προσπαθειών  με την επωνυμία ’’Αμπέλου Τέχνη’’ ξεκινώντας με ένα λευκό ξηρό από τη ποικιλία Trebbiano και ένα ερυθρό ξηρό από τις ποικιλίες  Merlot και Cabernet Sauvignon με ωρίμανση σε δρύινο βαρέλι.

 

2005 Ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς για οίνους με χαμηλό οινοπνευματικό βαθμό, από την ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, δημιουργήθηκε ο Κοραλλένιος Ροζέ, ένα από τα ποιο αρωματικά ελληνικά κρασιά, με διακοπή ζύμωσης, με αλκοολικό τίτλο 6% ημιαφρώδης, ένα κρασί μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, οργανοληπτικά αλλά και σαν οινοποιητική μέθοδος. 

 

 

Our Story

Μ ι α ι σ τ ο ρ ί α 1 5 6 χ ρ ό ν ω ν

Η ιστορία ξεκινά στα μέσα του 1860. Ο Πράσσας Στάμος ως γαμπρός της οικογένεια κατασκεύασε το αρχοντικό στο οικόπεδο που ο πεθερός του είχε το δικό του οινοποιείο και συνέχισε την παράδοση. Όταν ο Στάμος πέθανε, η παραγωγή διακόπηκε μέχρι που μια κόρη παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Παπαναστασίου. Ο Θεόδωρος ξεκίνησε και πάλι να φυτεύει αμπέλια και μαζί με το κρασί το 1945 τοποθέτησε Άμβυκα αποσταγμάτων. Επίσης κατασκεύασε τσιμεντένιες δεξαμενές και άλλες υποδομές πρωτοπόρες για την εποχή. Για δεύτερη φορά η παραγωγή διακόπτεται με το θάνατο του το 1968.

 

Το 1990 ο εγγονός του Θεόδωρου Παπαναστασίου, ο Θεόδωρος Σταυράκης αποφασίζει να συνεχίσει τη δουλεία του παππού και φυτεύει και πάλι τον αμπελώνα και παράλληλά ξεκινάει την εκπαίδευση του ως οινολόγος. Παράλληλα από το 2001, την χρονιά του μεγάλου παγετού, ξεκινά την αποκατάσταση της  πέτρινης οικίας του προπάππου του  Πράσσα Στάμου και των όμορων κτισμάτων, με στόχο να μην χαθεί η ιστορία της περιοχής αλλά και να έχει ο επισκέπτης την ευκαιρία να γνωρίσει τα κρασιά του κτήματος μέσα από τον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου στο τόπο παραγωγής τους. Το 2004 ο Θεόδωρος Σταυράκης έχοντας στα χέρια του το πτυχίο οινολογίας και το πρώτο και δεύτερο επίπεδο Οινοχοΐας από το WSET London, ξεκινάει με τη σειρά του να συνεχίσει τη διαρκώς διακεκομμένη προσπάθεια των προπατόρων του.

 
IMG_4206

2009 Οινοποιείται ο Κοραλλένιος Λευκός από την ίδια ποικιλία, Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, με τη μέθοδο Blanc de Noir. Οίνος ημιαφρώδης και με αλκοολικό τίτλο 9%.

2011 Η χρονιά που αρχίζει η παραγωγή δύο ακόμη ημιαφρώδη οίνων Κοραλλένιος Λευκός από τις ποικιλίες Ασύρτικο – Μαλαγουζιά, Κοραλλένιος Ροζέ από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο – Cinsault.

2016  Το οινοποιείο ’’Αμπέλου Τέχνη’’ αλλάζει ονομασία και προσφέρει τα κρασιά του πλέον με την ονομασία ’’Θ. STAVRAKIS WINERY’’.

AWARDS

S t a v r a k i s β ρ α β ε ί α